logologo
  • Portfolio
  • Workshops
    • Basiscursus Fotografie
    • Nachtfotografie Den Haag
    • Nachtfotografie Rotterdam
  • Winkel
  • Blog
  • Over de fotograaf
  • Contact
Previous Post
Next Post
jun 23
in Inspiratie, Tutorial 2 comments tags: compositie, creatieviteit, goede foto, hoogvliet, inspiratie, licht, techniek, visie

Hoogvliet: het paradijs voor de Fotograaf?

Elke fotograaf zou zich deze vraag af en toe moeten stellen, wat maakt nou eigenlijk een goede foto goed? Door mijn verhuizing naar een nieuwe omgeving kwam ik tot voor mijzelf verrassende conclusies. In deze blogpost neem ik je mee in mijn ontdekkingen en verrassingen en waarom Hoogvliet het paradijs is voor fotografie!

 

Hoogvliet en fotografie?!

Enkele jaren terug verhuisde ik van Den Haag naar Hoogvliet-Rotterdam. Mijn beeld van Hoogvliet was eerlijk gezegd niet bijzonder positief, maar het was de plek waar mijn vriendin woonde. Toen ik hier eenmaal ben heb ik mijn beeld bijgesteld. Een paradijs? oké dat is flink aangezet, maar onverwacht er zijn verrassend mooie uitzichten te vinden in en rond Hoogvliet. Voor mij was dit een eyeopener en een goede les. Meestal denk je bij mooie landschapsfoto’s of stadsgezichten aan verre exotische plekken die we normaal niet zullen zien. Toch is er dicht bij huis veel te vinden, als je maar kijkt en weet hoe je moet kijken!

Dit artikel is zowel een toegift aan Hoogvliet en een voorbeeld van hoe je blik verruimd kan worden. Want wat is nodig voor een mooie foto? Als je het aan mij vraagt zijn er drie ingrediënten:

  1. Goede techniek
  2. Interessant licht
  3. Goede compositie
 

Veel mensen zijn het niet met mij eens en vinden dat er minstens een interessant onderwerp moet zijn. En voordat ik de uitdaging aan ging om ook op mijn nieuwe woonplek goede foto’s te vinden, was dat ook mijn overtuiging. Dat is inmiddels bijgesteld: ik vind dat het een schitterend onderdeel kan zijn van je compositie, maar ook zonder een indrukwekkend onderwerp zijn er een prachtige platen te maken. 

Landschapsfotografie - zonsopkomst bij Hoogvliet

Goede techniek

Dit spreekt voor zich en zal niemand verbazen. Een bakker die niet weet hoe de oven werkt zal bij toeval eens een goed gebakken brood hebben, maar over het algemeen kun je pas echt aan de slag als deze techniek bekend is. Voor fotografie is het niet anders. De techniek van de camera moet je onder de knie hebben om tot resultaten te komen die je bedoeld hebt. Zonder dit te weten is het mogelijk een mooie foto te maken, maar dit resultaat is vaak een gelukstreffer en niet zomaar te herhalen.

Ook nabewerking hoort naar mijn mening bij het beheersen van goede techniek, je moet je foto tenslotte ook kunnen ontwikkelen. Ben je principieel tegen nabewerking? Ook een prima keuze, maar het moet wel echt een keuze zijn en niet een excuus. Aan de andere kant is nabewerking ook bedoeld om het beste te halen uit een al goede foto, niet om een slechte foto goed te maken.

Interessant licht

Het tweede ingrediënt dat we aan ons recept toevoegen is interessant licht. Het woord fotografie zegt het al: schrijven met licht. Alles dat je fotografeert is vastleggen van licht: zonder licht geen foto. Het bepaald hoe je onderwerpen er uit zien, wat de sfeer is, welke kleuren er zijn en wat voor contrast er is. Een saai onderwerp kan in ander licht opeens bijzonder interessant worden. Over licht valt bijzonder veel te zeggen, maar iedereen zal er over eens zijn dat het een belangrijk element is van elke foto.  Ook in Hoogvliet is er een zonsopkomst en zonsondergang, maar er is nog veel meer te vinden. Licht van de industrie, de stadsverlichting, het verkeer, metro’s en een prachtig verlicht viaduct. Je kunt creatief zijn met de maan of sterrensporen of gebruik maken van het blauwe uurtje dat een prachtig contrast geeft tussen een donkerblauwe lucht en oranje stadslichten. Als ik aan fotografie en Hoogvliet denk komt bij mij het beeld naar boven van de verlichte industrie terreinen van de Botlek. Door het unieke licht zijn hier prachtige beelden  van vast te leggen, zoals de foto hieronder vanuit Hoogvliet genomen.

Een foto van het industriegebied de Botlek, gezien vanuit Hoogvliet

Goede compositie

En dan het moeilijkste en vluchtigste ingrediënt. Compositie is niet meer dan het ordenen van de beeld elementen tot iets dat prettig is om naar te kijken. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar gelukkig zijn er bergen aan compositie regels om je op weg te helpen. Het belangrijkste om hierbij mee te nemen is dat mensen graag kijken naar een beeld waar een bepaalde orde of logica in zit. Plaats je in een landschapsfoto een onderwerp links onder, kun je dit balanceren door een ander beeld element rechtsboven te plaatsten. Compositie is een enorm onderwerp, wat verdient om uitgebreid besproken te worden, meer dan in dit artikel plaats voor is. Om je op weg te helpen zijn er een aantal compositie regels die je zou kunnen opzoeken: regel van derden, gebruik van leidende lijnen, symmetrie of gelaagdheid. Welke compositie regel je ook gebruikt, het is de uitdaging om zoveel mogelijk van wat afleid van jouw onderwerpen er uit te laten.

Nachtfotografie van de Botlekbrug met lichtstrepen

Bottomline

Uiteindelijk ben jij als fotograaf de gene die de foto maakt. Het zal je zijn opgevallen dat bij geen enkel punt werd genoemd ‘een camera van 2000,- euro’. De camera is jouw gereedschap en natuurlijk is het prettig werken met goed gereedschap, maar stap niet in de valkuil om te denken dat dit bepalend is voor het resultaat. Er komen wel eens mensen naar mij toe die zeggen “Wat een gave foto! Je hebt zeker een hele goede camera?” Na even knarsetanden is mijn antwoord “Nee, ik ben gewoon een heel goede fotograaf.” Ansel Adams, een van mijn fotografische helden, heeft het ooit prachtig verwoord als volgt:

“The single most important component of a camera is the twelve inches behind it.”

Het zijn jouw keuzes en creativiteit die een goede foto goed maken. Techniek, licht, compositie en daarbij jouw eigen visie, stijl en verhaal. Hoogvliet en fotografie gaan dus wel degelijk hand in hand, overal zijn mooie foto’s te vinden, ook bij ons!

Fotolocaties in en rond Hoogvliet

Voor de echte Hoogvliet kenners heb ik tenslotte een lijstje van de mooiste plekken voor fotografie in en rond Hoogvliet. 

  1. Achter de Chill Hill kun je een paadje volgen naar bovenop de wal tussen Hoogvliet en de A15. Van hieruit heb je uitzicht over de industrie van de Botlek, de Botlekbrug en op Hoogvliet zelf uiteraard.
  2. Bij Chill Hill zelf is er een mooi uitzicht op de Heerlijkheid en de omliggende vijver, vooral met zonsondergang is dit een mooie plek.
  3. Vanaf de Spijkenisserbrug is er uitzicht op Spijkenisse zelf
  4. Bij het metrostation Tussenwater heb je langs het water in de avond mooi zicht op de kleurig verlichte pilaren.
  5. Er is een leuke compositie te maken met de bloeiende lavendel en de Dorpskerk
  6. ’s Avonds bij de haven van Pernis, langs de A15, is er uitzicht op de grote aangemeerde schepen, met een ondergaande zon op de achtergrond.
  7. Vanuit metrostation Hoogvliet kun je ‘s nachts de metro fotograferen als hij richting Tussenwater vertrekt.
  8. De kerk van Poortugaal is vanuit het terrein zelf prachtig te fotograferen.
  9. Er is een leuk doorkijkje bij de Achterweg, waar die onder de Groenekruisweg gaat. Je kunt net de Dorpskerk zien liggen.
  10. Als je op de hoek tussen Aveling en de Duifhuisweg het fietspad volgt zijn daar mooie composities te vinden rond zonsopgang.
Avondfotografie van de Kerk van Poortugaal bij Zonsondergang
Avondfotografie
Landschapsfoto van de zonsondergang bij de Heerlijkheid in Hoogvliet
Nachtfotografie van een doorkijkje in Hoogvliet tijdens de winter in de sneeuw
Nachtfotografie van de skyline in Hoogvliet met de Heerlijkheid

Foto van brand bij de Botlek met de Shell en lichtstrepen
Nachtfotografie van de Botlekbrug met lichtstrepen
Een foto van het industriegebied de Botlek, gezien vanuit Hoogvliet
Foto van de zonsondergang bij de Carnisse Grienden

Fotografie in Hoogvliet

Er zijn twee actieve groepen op Facebook voor enthousiaste Hoogvlieters en amateurfotografen, waar nog veel meer mooie foto’s en locaties te vinden zijn. En vergeet vooral niet je eigen mooiste foto’s delen!

Mooi Hoogvliet

Amateurfotografen Hoogvliet

Fotoclub Door De Lens Rotterdam-Hoogvliet

 

 

Weet jij nog meer mooie plekken of fotografie initiatieven in de buurt? Laat het weten in de reacties!

 

Share this:
5245
2
About the Author: Erik Brons

  • belichtingscompensatie versus iso

    Tijdens de basiscursus Read more

    in Techniek, Tutorial 0 comments
    1
  • Nachtfotografie Techniek: hoe doe je het?
    In het voorgaande artikel heb ik verteld wat je allemaal nodig hebt bij Read more
    in Uncategorized 0 comments
    0
  • Een goed statief kopen, hoe doe je dat?
    "Waar moet ik op letten als ik een statief wil kopen?" Dit Een vraag die ik Read more
    in Tutorial, Uncategorized 0 comments
    2

2 Comments:

  1. Anja van der Maas
    augustus 28, 2020

    Dankjewel voor de informatie die je heb gegeven als fotograaf .fijn om te lezen en heel blij met de tips die je geeft . Ik ben echt maar een amateur maar vind je foto’s prachtig zo ook het spelen met het licht . ga je volgen . Heel veel mooi foto momenten .

    • Erik Brons
      september 14, 2020

      Dank je voor jouw leuke reactie. Ik ben benieuwd naar jouw foto’s bij Mooi Hoogvliet!


Sorry, the comment form is closed at this time.

Search
Erik Brons
Over Erik Brons Fotografie

Met mijn fotografie probeer ik je het mooiste te laten zien van de wereld om ons heen, op een manier die je maar zelden meemaakt, tenzij je het opzoekt!

Ik specialiseer me in stadsgezichten en landschappen in de vorm van avond- en nachtfotografie. Mijn stijl wordt gekenmerkt door spectaculair licht en nauwgezette nabewerking. Ik vermeng licht en tijd, waardoor unieke beelden ontstaan.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Recente Berichten
  • 14 landschapsfotografie tips die ik eerder had willen weten!
  • Nachtfotografie Techniek: hoe doe je het?
  • Nachtfotografie: een introductie
  • Ruis verwijderen: Het geheime recept
  • Een goed statief kopen, hoe doe je dat?
Categorieën
  • Erik Brons Fotografie
  • Inspiratie
  • Nabewerking
  • Nachtfotografie
  • Techniek
  • Tutorial
  • Uncategorized
  • Workshops
Erik Brons (2018)